Ο οφθαλμός | Mark Aalen

Ο οφθαλμός

Είστε εδώ

13

Φεβ

Ο οφθαλμός

Το μάτι χαρακτηρίζεται ως το όργανο της όρασης, της κυρίαρχης ανθρώπινης αίσθησης. Η όραση είναι αναμφισβήτητα η σημαντικότερη από τις πέντε αισθήσεις. Είναι μια δυναμική διαδικασία που μας επιτρέπει να συλλέγουμε και να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες από το περιβάλλον που ζούμε και στη συνέχεια να προγραμματίζουμε και να εκτελούμε τις κινήσεις μας (αντίδραση) μέσα σε αυτό. Ο ρόλος της είναι κρίσιμος καθ' όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αλλά και πέρα από αυτή. Η όρασή μας μέχρι τα 6 πρώτα χρόνια της ζωής μας είναι πλαστική, δηλαδή αναπτύσσεται μέχρι να σταθεροποιηθεί στα φυσιολογικά της επίπεδα μετά τα έξι χρόνια. Αν υπάρξουν προβλήματα (αμετρωπίες, αμβλυωπίες, στραβισμός) που εμποδίσουν την φυσιολογική ανάπτυξή της στα πρώτα αυτά έτη, τότε υπάρχει κίνδυνος η όραση να παραμείνει προβληματική και στη συνέχεια.

 Η λειτουργία αυτή όμως δεν επιτυγχάνεται μόνο με το μάτι. Η όραση είναι προϊόν ενός πολύπλοκου μηχανισμού που θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με ένα κλειστό κύκλωμα έγχρωμης τηλεόρασης στο οποίο υπάρχουν:

  1. Σύστημα λήψης
  2. Σύστημα μεταβίβασης
  3. Σύστημα προβολής   

Πιο αναλυτικά, οι φωτεινές ακτίνες εισέρχονται στο μάτι μέσω του κερατοειδή χιτώνα και στη συνέχεια μέσω της κόρης και του φακού του ματιού. Σε φυσιολογικά μάτια οι φωτεινές ακτίνες εστιάζονται επάνω στον αμφιβληστροειδή. Τα σήματα από τον αμφιβληστροειδή στέλνονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο, όπου ερμηνεύονται ως εικόνες που εμείς αντιλαμβανόμαστε.

Το μάτι που από οπτικής πλευράς είναι φυσιολογικό, με άλλα λόγια δεν παρουσιάζει καμία διαθλαστική ανωμαλία, λέγετε εμμετρωπικό. Για να είναι ένα μάτι εμμετρωπικό πρέπει η διαθλαστική ισχύς του ματιού να συνδυάζεται αρμονικά με το προσθιοπίσθιο μήκος του. Οι φωτεινές ακτίνες στο εμμετρωπικό μάτι εστιάζουν ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή.

ΝΕΑ ΜΟΔΑΣ


Δείτε όλες τις εξελίξεις στον κόσμο της μόδας

08

Σεπ

Η Charlize Theron & η Rita Ora με TOM FORD

Η ηθοποιός και μοντέλο από τη Νότια Αφρική, Charlize Theron φοράει το ζευγάρι γυαλιών ηλίου TOM FORD FT0552. Είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα γυαλιά ηλίου της συλλογής εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του.

03

Ιουλ

Ο Nicolas Simoes με γυαλιά ηλίου Tod's

Ο Nicolas Simoes, μοντέλο από τη Γαλλία δημοσίευσε στο προσωπικό του profile στο Instagram μια φωτογραφία του στην οποία φοράει γυαλιά ηλίου Tod's (μοντέλο TO0205_01V). Η δημοσίευση που έκανε στις 27 Ιουνίου αφορούσε την παγκόσμια ημέρα των γυαλιών ηλίου #NationalSunglassesDay

19

Ιουν

Ο Pierre Schuester με γυαλιά ηλίου Web

Η καμπάνια των γυαλιών ηλίου Web Eyewear 2017 έχει για θέμα τα «Ταξίδια» και ο Γάλλος blogger   Pierre Schuester δημοσίευσε στη σελίδα του στο Instagram (61,6 K ακόλουθοι) δύο φωτογραφίες στις οποίες φοράει γυαλιά ηλίου Web (WE0192_01N).

22

Μάιος

Η Lodovica Comello με Just Cavalli στο "50 shades of colours"

Η Ιταλίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και χορεύτρια Lodovica Comello φοράει γυαλιά ηλίου Just Cavalli στο νέο βίντεο "50 shades of colours"